Testis Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Testis Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Testis Sızlaması

Testis sızlaması, testisler ve testis torbası oldukça hassas bir bölge olduğundan, ufak darbeler sonucunda bile ortaya çıkabilir. Ancak, darbe sonucu olmayan testis sızlaması ciddi bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu sorunların bazıları tedavi edilmediği sürece kısırlığa varan ciddi problemlerle karşı karşıya bırakabilir.

Testis Sızlaması Neden Olur?

Testis İltihabı:
Testis iltihabı, testis sızlamasına sebep olabilmektedir. Prostat gibi bazı hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıkabilse de, çoğu zaman kabakulak hastalığında kabakulak virüslerinin kan yolu ile testise taşınması sonucunda oluşmaktadır. Sağ ya da sol testiste veya ikisinde birden hissedilebilir.

Hidrosel:
Hidrosel, testisleri saran yaprakların arasına sıvı birikmesi sonucunda erbezi torbasının şişmesi olayıdır. Normal şartlarda anne rahmindeki bebekte testislerin içinde bulunduğu boşlukla karın boşluğu arasındaki bağlantı kapanmaktadır. Bu bağlantının devam ettiği çocuklarda hidrosel hastalığı görülmekte ve testis sızlamasına sebep olmaktadır.

Testis Toplardamar Ağı Genişlemesi:
En çok sol testiste görülen toplardamar ağı genişlemesi (Varikosel), testis sızlamasına sebep olmaktadır. Gençlerde daha sık görülür. Genişleme, yaşlılarda ya da sağ testiste görülürse ur olasılığı üzerinde durulmaktadır.

Testis Torsiyonu:
En sık 12-18 yaş arasında görülen testis torsiyonu rahatsızlığı, sağ testisin saat yönünde, sol testisin saatin tersi yönünde dönmesi sonucunda oluşmaktadır. Sebebi, genetik olarak bazı erkeklerde testisleri çevreleyen dokunun yeterince kuvvetli ve destekleyici olmamasından kaynaklanmaktadır. Testis torsiyonu olduğu zaman testisler şişer ve çok sızılı olmaktadırlar. Bu rahatsızlık şu belirtileri de gösterebilir:
  • Menide kan
  • Bulantı, kusma
  • Baş dönmesi

Testis Sızlaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel anlamda testis ağrınız olduğu zaman hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Çünkü testis ağrıları bir tek sebebe bağlı değildir. Öncelikle sebebin belirlenmesi gerekir. Tedavi bu süreç dikkate alınarak yapılmalıdır. Testis ağrılarını dindirmede geçici olarak Ibuprofen (Motrin, Advil) ve asetaminofen (Tylenol) gibi ağrı kesici ilaçları kullanılması yardımcı olabilir. Testiste sızı, altta yatan sebebi teşhis etmekle başlamaktadır. Bu yüzden mutlaka bir doktor muayenesi gereklidir. Tıbbi olarak yardım gerektirmeyen ağrı şu şekilde evde tedavi edilebilmektedir:
  • Ağrıyı azaltmak için asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz ağrı ilaçları kullanmak
  • Ilık banyo yapmak
  • Skrotumu desteklemek için bir spor süspansuarı kullanmak
  • Skrotumda şişmeyi azaltmak için buz kullanmak
  • Yatarken skrotum altına rulo halinde bir havlu yerleştirerek testisleri desteklemek

Diğer Yöntemler

Testis sızlamasını hafifletmek için ayrıca aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
  • Mastürbasyon sızıyı dindirmede yardımcı olabilir.
  • Sıcak duş alınmalı.
  • Testisleri destekleyecek esnek iç çamaşırı kullanılmalıdır.
  • Uzanırken erbezi torbasının altına destekleyecek şekilde havlu koyulmalı.
  • Erbezi torbasındaki şişliği azaltmak için buz uygulanmalı.

Ek Bilgiler ve Öneriler

Testis sızlaması belirtileri yaşayan bireylerin, erken teşhis ve tedavi için bir üroloğa başvurması önemlidir. Ayrıca, testis sağlığını korumak için düzenli olarak testis muayenesi yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve koruyucu ekipmanlar kullanmak gereklidir. Testis sızlaması ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir, bu nedenle belirtiler hafife alınmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Testis Kaşıntısı

Testis Kaşıntısı

Haber Bülteni