Tek Testis Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Tek Testis Belirtileri ve Tedavisi

Tek Testis Sorunu

Tek testis, nadir görülen yapısal testis sorunlarından biridir. Bu durum, genellikle çocukluk dönemlerinde karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Doğumdan önce kasık kanalı içinde bulunan testisler, doğum sırasında olması gereken yere yerleşirler. Tek testis olarak inmesi halinde, erkeklerin üreme yeteneği büyük ölçüde etkilenmez. Ancak dışarıdan müdahale yapılarak, inmeyen testis yerine getirilebilir. Testislerin görevlerini tam olarak yerine getirebilmeleri için sıcaklık oldukça önemlidir. En iyi verim, yani spermlerin üretimi için gereken ısı 34 derece olarak belirlenmiştir. Eğer testis kasık kanalında kalırsa, bu bölgenin ısısı 37 derece olduğundan işlevini tam olarak yapamaz. Bu nedenle testisin, ısısı 34 derece olan torbalara indirilmesi gerekmektedir.

Gebelik elde edilmesi için, 1 ml menide 20 milyon sperm olması gerekmektedir. Bu sayı tek testisle de sağlanabilir. Ancak gebelik elde edilmesinde sadece sperm sayısı yeterli olmayabilir. Bunun yanında sperm kalitesi ve spermlerin hareketliliği de önemlidir. Bu nedenle tek testis sorunu tedavi edilmelidir.

Tek Testis Sorununun Görülme Sıklığı

Erkek bebekler zamanında doğduğunda, yaklaşık %3-5 oranında bu soruna rastlanır. Erken doğan yani prematüre doğan bebeklerde bu sorunun görülme sıklığı %30 kadardır. Testislerin torbaya inişi doğumdan sonra çok kısa süre daha devam edebilir. Bir yaşına kadar bu sorunun görülme sıklığı %0,8 oranına düşer. Tek testis sorunu daha fazla sağ tarafta etkili olur.

Tek Testis Neden Olur?

Bu sorunun nedeni oldukça kompleks bir durumdur. Genellikle testislerin inişini sağlayan hormon yetersizliği ya da testis oluşumunu sağlayan dokudaki yapısal bozukluk nedeniyle tek testis sorunu olabilir. Tek testis tanısı konan çocuklarda genellikle skrotumda ve kasık kanalında testis bulunmaz. Çünkü testisi besleyen kan damarları üzerinde kan akımının bozulması yüzünden anormallik oluşursa, testis gelişmez. Bu her bebekte farklı bir mekanizma ile gelişebileceğinden, sorunun neden kaynaklandığı hakkında ürologdan bilgi alınmalıdır.

Bu sorun tedavi edilmediği takdirde, yetişkinlikte %15 oranında kısırlık etkisine neden olabilir. Her ne kadar tek testisle gebelik elde edilse de yukarıda açıkladığımız gibi spermlerin kalitesi, hareketliliği gibi etkenlerden kısırlık sorunu yaşanabilir. Bu hastalarda testis kanseri görülme sıklığı da daha yüksek olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

AZER

27 Nisan 2024 Cumartesi

SALAM.MEN 6 AYLIQ OLNNDA QRIJADAN EMELIYYAT OLMUSHAM.EMELIYYAT ZAMANI SAĞ TESTİSİM ZEDE GORUB.İNDİ 34 YASHİM VAR SAĞ TESTİSİM 6 AYLİQ BEBEKİN TESTİSİ KİMİDİR YANİ İNKİSHAF ETMEYİB.SPEMAM NORMAL DEYİL.XAHİŞ EDİREM BU BAREDE MENE MELUMAT VERESİNİZ

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Salam Azer,

Öncəliklə, yaşadığınız durumla ilgili bilgi vererek yardımcı olmaya çalışacağım. Çocukluk döneminde geçirilen testis ameliyatları bazen testislerin normal gelişimini etkileyebilir. Özellikle, testislerden birinin zedelenmesi veya hasar görmesi, büyüme ve fonksiyon açısından sorunlara yol açabilir.

Sizin belirttiğiniz gibi, sağ testisinizin gelişmemesi ve sperm kalitesinin normal olmaması, hormonel dengesizlikler veya testis fonksiyon bozuklukları gibi durumların bir sonucu olabilir. Bu tür durumlarda, bir üroloji uzmanına başvurmanız önemlidir. Uzman doktor, hormon seviyelerinizi ölçerek ve gerekli görüntüleme tekniklerini kullanarak detaylı bir değerlendirme yapabilir.

Ayrıca, kısırlık ya da benzeri üreme sorunları konusunda da destek almanız gerekebilir. Modern tıp, birçok tedavi ve yardımcı üreme teknikleri sunarak bu tür problemleri aşmanıza yardımcı olabilir. Sağlığınızı korumak ve en iyi sonuçları elde edebilmek için profesyonel bir sağlık danışmanından destek almanız önemlidir.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Sağlıklı günlər dilerim.

2. Cevap
cevap

Ünsev

Tek testis, nadiren gelişen yapısal testis sorunlarından biridir. Bu sorun çocukluk dönemlerinde rastlanan sorunlardandır. Bunun nedeni oldukça anlaşılmayan bir sorundur. Genellikle testislerin inişini sağlayan hormon yetersizliği ya da testis oluşumunu sağlayan dokudaki yapısal bozukluktan dolayı tek testis sorunu olabilir. Tek testis olan çocuklarda genellikle skrotumlarda ve kasık kanalında testis bulunmaz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İnmemiş Testis Belirtileri ve Tedavisi

İnmemiş Testis Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Küçük Testis Türleri ve Özellikleri

Küçük Testis Türleri ve Özellikleri

Güncel

Erkek Testisi Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Erkek Testisi Nedir ve Görevleri Nelerdir?