Bebeklerde Testis Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Bebeklerde Testis Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Testis Şişmesi

Bebeklerde testis torbalarının şişmesine tıp dilinde hidrosel denilmektedir. Halk arasında ise bu durum su fıtığı olarak bilinir. Hidrosel, testisleri çevreleyen zarlarda normalin üzerinde su birikimi ve buna bağlı olarak da testis torbalarının şişmesidir. Testis şişmesi, bebek anne karnındayken karın zarının balonlaşarak kasık kanalına doğru kapanmaması sebebiyle oluşur. Bu nedenle kanalın karın ile olan bağlantısı kesilmemiş olur. Bazen de bu kanalın kapanmamasından dolayı oluşan küçük açıklıktan karın içi sıvısı geçerek torbalar ve testis çevresinde şişlik oluşturur. Bu durum genellikle yeni doğan bebeklerde daha sık görülmektedir.

Bebeklerde Testis Şişmesi Nedir? Nasıl Oluşur?

Bebeklerde oluşan testis şişmesi (hidrosel), çocuk için bir tehlike oluşturmaz. Ancak balonlaşan karın zarının giriş kısmı geniş olursa buradan içeriye karın içi organlar, bağırsak ve kız bebeklerde yumurtalık girer ve bu da kasık fıtığını oluşturur. Balonlaşan karın zarının giriş kısmı dar kalırsa bu durumda sadece karın içinde salgılanan sıvılar girebilir ve bu durumda da testis şişmesi meydana gelir.

Erkek Bebeklerde Testis Şişmesinin Tipleri

  • Kasık kanalına doğru balonlaşan karın zarının boşluğu ile ilişkisi kapanmamış ise suyun sürekli içeri girip çıkma durumuna bağlı olarak oluşan şişlik kaybolur ve bir süre sonra yeniden oluşabilir.
  • Balonlaşan karın zarının giriş kısmı kapanıp, içinde biriken sıvı sadece testis çevresinde toplanıp kalmış ise buna testis hidroseli denir.
  • Karın sıvısı kanal içinde ya da hemen kanal dışında kalmışsa buna kordon kisti adı verilir. Bu durum kız bebeklerde kasık şişliği olarak kendini belli eder. Bu saydığımız durumlar doğuştan oluşan durumlardır.

Bebeklerde testis şişmesi, doğumdan birkaç ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmadığı durumlarda bebeklerde 2-3 yaşlarından önce cerrahi herhangi bir müdahale yapılmamaktadır.

Testislerinde şişme olan bebeklerde genelde hidrosel ile kasık fıtığı karıştırılabilmektedir. Loş bir ortamda testislerde oluşan şişliğe ışık tutularak bakıldığında, şiş olan yer arkadan ışığı geçiriyorsa içinde sıvı olmasındandır. Bu durum hidroseldir.

Bebeklerdeki Testis Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Hidrosel tanısı bebek doğduğunda yapılan rutin muayene ve kontroller sırasında konur. Bebeklerdeki testis şişmesi kendiliğinden geçmediği durumlarda tedavi cerrahi yol ile yapılmaktadır. Ancak bu genellikle 3 yaşından sonra gerçekleştirilir. Hidrosel kesesi cerrahi işlemle boşaltılıp çıkarılır. Eğer karın içi basınç artarsa doktorunuz beklemeden müdahale edebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nâferiz

19 Temmuz 2024 Cuma

Bebeğimin testislerinde şişlik fark ettim, bu durumun hidrosel olup olmadığını nasıl anlarım? Ayrıca, şişlik kendiliğinden geçer mi yoksa cerrahi müdahale gerektirir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nâferiz,

Bebeğinizin testislerindeki şişlik hidrosel olabilir, ancak kesin tanı koymak için bir doktora başvurmanız gerekir. Hidrosel, testislerin etrafında sıvı birikmesiyle oluşur ve genellikle zararsızdır. Doktorunuz muayene ve gerekirse ultrason gibi testlerle durumu değerlendirecektir.

ޞişlik çoğu zaman bebeklerde kendiliğinden geçebilir, fakat bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu nedenle, en doğru bilgi ve tedavi için bir uzmana başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni