Testis Patlaması Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Testis Patlaması Belirtileri ve Tedavisi

Testis Patlaması

Testis patlaması, genellikle akut skrotum olarak bilinen acil bir durumla ilişkilidir. Testisin kızarıklığı, şişmesi ve ağrı gibi belirtiler acil müdahale gerektiren bir durumu işaret eder ve bu durum akut skrotum olarak tanımlanır. Bu belirtiler görüldüğünde derhal tıbbi yardım alınmalı ve acil cerrahi müdahale gerektiren bir patoloji olasılığı düşünülmelidir. Tanı ve tedavi sürecinin saatler, hatta dakikalar içinde yapılması gerekmektedir.

Testis Torsiyonu

Testis torsiyonu, testisin damar, sinir ve sperm yolundan oluşan uzantılarının etrafında dönmesi (360-720 derece veya daha fazla) sonucu meydana gelir. Alt karın bölgesinde ve kasıkta yayılan ağrı, bulantı ve kusma gibi belirtiler tabloya eşlik edebilir. Çoğu hastada bu durumun bir travma öyküsüne sahip olduğu unutulmamalıdır. Testisin skrotumda bulunmadığı durumlarda da karın alt bölgesinde veya kasıkta ağrı, inmemiş testis ile ilişkili olarak acil bir durumun belirtisi olabilir.

Diğer Acil Durumlar

Testis ve skrotumla ilgili diğer acil durumlar şunlardır:
  • Testisin ve/veya üstünde yer alan epididimlerin iltihaplanması,
  • Testis üstünde yer alan ve apendiks testis olarak bilinen küçük uzantıların torsiyonu,
  • Skrotumda sonradan meydana gelen su birikmeleri (akut hidrosel),
  • Sebebi bilinmeyen, ancak alerjik olduğu düşünülen skrotal şişlikler (idiopatik skrotal ödem),
  • Travma sonrası gelişebilecek kanamalar (travmatik hematom),
  • Testis tümörleri,
  • Diğer sağlık sorunlarının testis ve skrotuma yansıyan belirtileri, örneğin fıtık veya perforasyonlu apandisit ile skrotal apse.

Tanıda doppler ultrasonografi, özellikle acil durumlarda çok yardımcıdır. Özellikle uzman ellerde, testisteki kan akımı değerlendirilerek torsiyon ve enfeksiyon ayrımı yapılabilir. Acil testis sintigrafisi de tanı amacıyla kullanılabilir.

Testis Torsiyonunda Tedavi

İlk 6-8 saat içinde yapılan cerrahi müdahale, büyük oranda (%85-97) testisi kurtarabilir. Ancak süre ve torsiyonun derecesi hasarın boyutunda belirleyici rol oynar. 24 saatten uzun bir öyküsü olan vakalarda testis canlılığı %10'un altına düşer. Torsiyon düzeltilir, kanlanma sağlanırsa testis skrotumda sabitlenerek bırakılır. Şüphe varsa biyopsi alınabilir, ancak belirgin doku ölümü varsa testis ve uzantıları çıkarılır. Benzer anatomik özellikler nedeniyle torsiyon riski taşıyan karşı tarafa da aynı seansta yumurta sabitleme işlemi uygulanmalıdır.

Testisler ve ona bitişik epididim, dokunma, çarpma ve basınca çok hassas organlardır. Herhangi bir kemik veya kıkırdak yapı tarafından korunmazlar. Etraflarında bulunan az miktarda sıvı, hareketlilikleri ve konumları ile korunurlar. Bu sebeple testislere dokunulduğunda veya en ufak bir baskıda acı duyulması normal bir durumdur ve hastalık belirtisi değildir. Ayrıca testis kanseri genellikle ağrısız olup testisin büyümesi ve şeklinin bozulması ile kendini gösterir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Testiste Kitle Belirtileri ve Tedavisi

Testiste Kitle Belirtileri ve Tedavisi

Testis Sertleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Testis Sertleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Retraktil Testis Belirtileri ve Tedavisi

Retraktil Testis Belirtileri ve Tedavisi

Testis Nedir? ve Görevleri Nelerdir

Testis Nedir? ve Görevleri Nelerdir

Sol Testis Küçülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sol Testis Küçülmesi Belirtileri ve Tedavisi