Testis İnmemesi Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Testis İnmemesi Belirtileri ve Tedavisi

Testis İnmemesi

Bebek henüz anne karnında gelişim aşamasındayken, ileriki dönemlerde testise dönüşecek dokular böbreklerin alt kısmında yerleşir. Bebeğin gelişmesiyle birlikte testisler de gelişip büyümeye, yerleşecekleri yere yani skrotuma doğru ilerler. Bu olay, gebelik tamamlanana kadar devam eder. Testisler doğumdan hemen önce torbasına yerleşir. Bazı durumlarda tek ya da her iki testiste birden bu iniş tamamlanamaz ve tıpta testis inmemesi veya inmemiş testis olarak tanımlanır.

Testis İnmemesi Ne Sıklıkta Görülür?

Ayını tamamlayan bebeklerin %3-5'inde testis inmemesi görülebilir. Testis inişi, erken doğum sebebiyle tamamlanamayacağı için prematüre bebeklerde testis inmemesi oranı %30'dur. Testislerde inme işlemi doğum sonrası bir süre daha devam eder ve %30'luk oran bir yaş tamamlanana kadar %0.8'e kadar düşebilir. Bazen tek taraflı bazen de her iki tarafı aynı anda etkileyebilir. Tek taraf inmemiş testis sorunu genelde sağ testislerde görülür.

Testis İnmemesi Neden Olur?

Testis inmemesi, testis inişini sağlayan hormonlarda yaşanan yetersizlik, testis yapısında bozukluk gibi farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Testis inmemesi tanısı konan bebeklerin bir bölümünde testis hiç gelişmemiş olabilir. Bu vakalarda testis yoktur. Testisi besleyen kan damarlarında oluşan ve kan akımını olumsuz etkileyen bir durum da testislerin gelişimini engelleyebilir. Testis gelişim mekanizması tüm bebeklerde aynı değildir. Bu nedenle durumu takip eden hekim gerekli açıklamalarda bulunabilir.

Testis İnmemesinin Önemi

Testis inmemesinde erken tanı ve tedavideki amaç, ileride gelişebilecek ve kalıcı hasarlara yol açabilecek sorunların önüne geçmektir. Üreme fonksiyonunda azalma ya da kayıp, testis kanseri, testis torsiyonu, psikolojik sorunlar, kasık fıtığı yaşanabilecek problemler arasındadır. Tek taraflı inmemiş testis sorunu olan ve tedavi edilmeyen bebekler büyüdüğünde %15 oranında kısırlık problemi yaşayabilir. Eğer testis inmemesi iki taraflı ise kısırlık oranı %35'e kadar çıkabilir. Testis inmemesinde ortaya çıkabilecek farklı bir problem de testis kanseridir. İnmemiş testis vakalarının 500'de birinde testis kanseri görülebilmektedir. Tek taraflı inmemiş testis tedavi edilmediğinde sağlıklı testisi de olumsuz yönde etkileyebilir.

Testis İnmemesi Nasıl Anlaşılır?

Dünyaya gelen bebeklerin alt temizliği yapılırken her iki testisin de torbada görülmesi gerekir. Eğer testislerde anormal bir durum gözlenmişse mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Testis inmemesinde fiziksel muayene uzman bir hekim tarafından dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bebek 6 aylık olduğunda tanıyı kesinleştirmek ve tedaviye başlamak amacıyla üroloji uzmanına danışılmalıdır.

Testis İnmemesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testis inmemesi tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Her iki tarafta inmemiş testis sorunu, genital, üriner anomali bulunan bebekler haricinde, diğer bebeklerde ilk 6 ay herhangi bir girişim yapmaya ihtiyaç duyulmaz. 6 aylık dönemi geride bırakan bebeklerde uygun bir tedavi planı yapılarak en geç 1 yaşına kadar tedavi yapılmalıdır. Tedavide erken davranmak, bebekte ileride kalıcı hasar oluşumunun önüne geçmektir. 1 yaşından sonraya bırakılan tedavilerde, sıcak ortamdan etkilenerek ilerideki üreme hücreleri olumsuz etkilenir. Hasta yetişkin olduğunda hala tedavi yapılmamışsa kısırlık problemiyle karşı karşıya kalabilir. Tedavide öncelikle testisin varlığı, yeri ve yapısı belirlenir. Eğer fiziksel muayene sonucu testis bulunmuşsa başka tetkik yapmaya gerek kalmaz. Ancak fiziki muayenede testis bulunamamışsa bazı tetkikler yapılarak testis yeri ve yapısı belirlenir. Tedavide cerrahi girişimle inmemiş testis torba içine alınır. Bazı durumlarda hormon tedavisi uygulanabilir. Testis inmemesi, uzman bir üroloji doktoru tarafından ameliyathane ortamında anestezi yardımıyla yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Harizm

26 Temmuz 2024 Cuma

Bebegimin testislerinin torbada olmadigini fark ettim, bu durum tehlikeli midir ve hemen bir doktora gitmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Harizm, bebeginizin testislerinin torbada olmamasi durumu ciddiye alinmasi gereken bir konudur. Bu durum, inmemis testis olarak adlandirilir ve bir doktor tarafindan degerlendirilmesi gerekir. Inmemis testis, tedavi edilmezse ileride saglik sorunlarina yol açabilir. Bu nedenle, en kisa zamanda bir doktora basvurmanizi tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Testis Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Testis Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Testis Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Testis Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Utangaç Testis Belirtileri ve Tedavisi

Utangaç Testis Belirtileri ve Tedavisi