Testis Nedir? Görevi ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Testis Nedir? Görevi ve Özellikleri

Testis Nedir?

Testisler, erkeklerde çift olarak bulunan ve sperm hücrelerinin üretildiği organlardır. Testisler, skrotum adı verilen deri ve kas yapısındaki bir torbanın içinde, gövde dışında yer alır. Testislerin boyu yaklaşık 4-5 santimetre, eni 2,5 santimetre ve kalınlığı ise 3 santimetre civarındadır. Yumurta şeklindeki bu testislerden sol tarafta olanı, birbirine baskı yapıp ezilmelerini önlemek amacıyla sağ taraftakine göre biraz daha aşağıda bulunur. Yaklaşık 200-300 lobülden oluşan testisler, erkek üreme organıdır ve her lobülde 1-3 adet kanalcık bulunur. Uzunluğu 60-70 santimetre olan bu kanalcıklara seminifer tüp adı verilir ve bu tüpler erkek üreme sisteminin başlangıcını oluşturur.

İki tabakadan oluşan seminifer tüplerden bağ dokusu yapısında olan ve dışta bulunan tabakanın adı bazal membrandır. İçte bulunan diğer tabakanın adı ise germinal epitel tabakasıdır ve bu tabakada genel olarak iki tip hücre bulunur: destek hücreleri ve spermatojenik hücreler.

Sperm hücrelerinin vücudun dış kısmında bulunmasının nedeni, ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenmeleri ve işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için insan vücut ısısından yaklaşık 2 derece daha düşük ısıya ihtiyaç duymalarıdır. Testis torbasının içinde bulunan ısı, kişinin vücut ısısından daha düşük olduğu için soğuk havalarda torba büzüşerek ısı kaybını önler. Sıcak havalarda ise gevşeyerek sperm hücrelerinin aşırı ısınmasını engeller.

Testis Hastalıkları

Testis Kanseri

Testis kanseri, genellikle genç erkeklerde görülen ve nadir rastlanan bir kanser türüdür. Erken teşhis konulması halinde tedavi oranı %95 civarındadır. Bu kanser türünün belirtilerinden ilki, testis torbalarında ele gelen şişliktir. Bu nedenle kişinin testislerinde ağrısız ve sert bir şişlik hissetmesi durumunda bir üroloji uzmanına başvurması gerekir. Uzman doktor tarafından hastalardan genellikle muayenenin yanı sıra kesin tanı için ultrasonografi istenir. Tümör hücrelerinin testis kılıflarına ve cilde yayılma olasılığını artırabileceği için biyopsi yapılmaz.

Tedavi, hastalığın evresine ve hücre türüne göre dikkatli izleme, radyoterapi veya kemoterapi seçeneklerinden biri veya birkaçı seçilerek başlatılır. Hastalığın iyileşme sürecinde tedaviye erken evrede başlanması önemlidir. Bu nedenle erkeklerin belirli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeleri faydalıdır.

Testis İltihabı (Orşit)

Testis iltihabı, genellikle genç erkekleri etkileyen ve çeşitli enfeksiyonların sperm kanallarına, oradan da testise ulaşması sonucunda oluşan bir durumdur. Bu durum, testisin şişmesine ve ağrıya sebep olur. Çocuklarda genellikle idrar yolunda enfeksiyon olması ya da kabakulak hastalığının ardından testis iltihabı görülebilir. Kabakulak sonrası oluşan testis iltihabında sadece ağrı giderilir ve bunun dışında bir tedavi uygulanmaz. Ayrıca, tüberküloz hastalığı da testis iltihaplanmasına yol açabilir ve kısırlığa sebep olabilir.

İnmemiş Testis

İnmemiş testis, erkeklerin bazılarında doğum öncesinde testislerden birinin ya da ikisinin haya keseciğine inmemesi durumudur. Ameliyat ile düzeltilmediği takdirde testis kanseri olma riskini yaklaşık %50 oranında artırabilir. Bu nedenle bu durumun fark edilir edilmez ameliyat yolu ile düzeltilmesi gerekmektedir.

Testisin Burkulması (Testis Torsiyonu)

Testis torsiyonu, testisin sperm kanalı etrafında dönmesi sonucunda testise kan gidişinin durması ile meydana gelir. Bu durum nadir rastlanır ve acil müdahale gerektirir. Genellikle 10-20 yaşları arasında görülen testis torsiyonu son derece acılı bir durumdur ve genellikle ortaya çıkmasının belli bir nedeni bulunmamakla birlikte, ağır fiziksel hareketler sonucunda da meydana gelebilir. Ayrıca, birkaç saat içinde tedavi edilmediğinde kısırlığa ve hatta testisin alınmasına yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Testis Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Testis Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Testis Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi

Testis Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Küçük Testis Türleri ve Özellikleri

Küçük Testis Türleri ve Özellikleri