Testis Torbası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Testis Torbası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Testis Torbası

Testis torbası, diğer adıyla skrotum, erkek memelilerde penis ile birleşik olan üreme organıdır. Temel amacı, testislerde sıcaklık dengesini korumaktır. Testisler, testis torbası içinde penisin alt kısmında asılı duran oval biçimli iki küçük organdır. Cinsel istek durumlarında ve soğukta testis torbasının kasları kasılır ve büzüşür; bu haldeyken daha yukarıda dururlar. Fakat sıcak havalarda ve cinsel isteğin olmadığı durumlarda testis torbası daha sarkık olur. Erkek üreme hücreleri olan spermler, normal insan vücut ısısında barınamazlar.

Testis Torbasının Fonksiyonları

Testis torbası, sperm hücrelerine gereken sıcaklığı sağlar ve sağlıklı bir şekilde yaşamalarına ev sahipliği yapar. Testis torbasındaki 1-2 derecelik bir artış, spermlerin sayısının azalmasına neden olabilir. Sperm sayısının az olduğu durumlarda çocuk sahibi olmak zorlaşır. Testis torbası, sadece spermleri değil, testisleri de korur. Testisler, anne karnında karın boşluğunda oluşup doğumdan önce testis torbasına inerler.

Testis Torbası ve Testislere Bağlı Sorunlar

  • Testisin burulması
  • Testis yetersizliği
  • Epididimit (Epididimlerin iltihaplanması)
  • Hidrosel
  • Orşit
  • Varikosel

Testis Torbası Sarkması

Testis torbası, erkeklerde penis ile birleşik olarak bulunan ve penis ile anüs arasında yer alan bir organdır. Temel amacı, testislerde sıcaklık dengesini korumaktır. Soğuk havalarda veya cinsel istek durumlarında testis torbasının içindeki kremaster kası kasılır. Böylelikle testisler, vücuda göre daha yukarıda durur. Sıcak havalarda veya cinsel arzu olmadığında ise testis torbası daha sarkık bir görünüm alır. Erkeklerde yaşlanma ile ortaya çıkan sorunlardan biri de testis sarkmalarıdır. Özellikle yaşlı erkeklerde bu durumun tedavisi ancak cerrahi müdahale ile yapılabilir. Testis torbası sarkması, normalde olması gereken yerden daha aşağıda durmasına denir. Testisler, kas ve deri adı verilen iki doku tarafından oluşturulan bir yapıya sahiptir ve kendini besleyen damarlar aracılığıyla bedene tutunur. Bulunduğu ortamın yapısına ve durumuna göre testisler ya kendini aşağı bırakır ya da yukarı doğru çeker. Bu iki hareketi, testislerin içindeki kremaster kası sayesinde gerçekleştirir.

Testis Torbası Sarkmasının Nedenleri

Öncelikli olarak bu sarkma, normal yaşlarda belirli bir oranda spermleri korumak için gerçekleşir. Bunun nedeni, spermlerin normal vücut ısısında yaşayamaz olmalarıdır. O nedenle spermler, vücuttan ayrı bir şekilde dururlar. Hastalık olmayan durumlarda da testislerde sarkmalar oluşur. Bunun da en birincil nedeni, testislerin içinde spermleri korumak zorunda olmalarıdır.

Testis Torbası Sarkmasına Neden Olan Hastalıklar

Testis torbası sarkmasına neden olan hastalıklar vardır. Bu hastalıkların başında, kremaster kasının işlevini yerine getiremeyecek kadar zayıf hale gelmesi gelir. Bu durumda, kremaster kasının fonksiyonlarını yitirmesi nedeniyle testis torbası sarkması meydana gelir. Testis torbalarının ilerleyen yaşlılık dönemlerinde aşırı derecede sarkması, kişilere büyük rahatsızlıklar yaratır. Ancak bu bir hastalık değildir. Fakat hem estetik olarak hem de bulunduğu yer itibarıyla kişilerde fiziksel ve ruhsal olumsuzluklara neden olabilir. Aşırı sarkma vakalarında kişide mantar, deri hastalığı, sürekli pişik durumları ve aşırı terleme ile oluşan kötü kokular meydana gelmesi, kişilerin bu durumdan kurtulmak istemesine neden olur. Testis torbası sarkmaları, estetik ve plastik cerrahlar tarafından muayene edilip cerrahi işlemle tedavi edilen bir sorundur.

Testis Torbası Sarkması Tedavisi

Testis torbası sarkması durumlarında bir diğer önemli sıkıntı, testis ve penis arasında bir perde gibi görünmesidir. Bu durum, penisin daha kısa görünmesine neden olduğundan birçok erkek bu durumdan rahatsız olur. Bu ağrılı bir hastalık olmadığından sadece kişilerin görsel estetik görünüm açısından kendini eksik hissetmesine neden olur. Bu nedenle birçok kişi, cerrahi işlem aracılığıyla bu görünümden kurtulmak ister. Bu cerrahi uygulama, lokal veya genel anestezi ile yapılabilmektedir. Cerrahi işlemle atılan dikişler, genellikle kendiliğinden eriyip gider ancak her ameliyatta olduğu gibi birkaç gün istirahat gerektirir. Ameliyat sonrası testis torbasındaki sarkmadan kurtulunsa da tekrardan yenilemesi veya nüks etmesi mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Boşver

02 Mayıs 2024 Perşembe

Testis torbamın aşagısında ilerde çocugum olurmu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Boşver,

Bu konuda endişelenmen doğal, ancak kesin bir yanıt alabilmek için bir üroloji uzmanına danışmanı tavsiye ederim. Testis torbasındaki herhangi bir sorun, bazen üreme sağlığını etkileyebilir, ancak bu her zaman geçerli değildir. Doktorun yapacağı muayene ve gerekirse testlerle daha net bilgi sahibi olabilirsin.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Testis Kaşıntısı

Testis Kaşıntısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sağ Testis Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Testis Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Tek Testis Alınması ve Yükselen Östrojen Etkisi

Tek Testis Alınması ve Yükselen Östrojen Etkisi

Tek Testis Belirtileri ve Tedavisi

Tek Testis Belirtileri ve Tedavisi

Utangaç Testis Belirtileri ve Tedavisi

Utangaç Testis Belirtileri ve Tedavisi

Testis Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Testis Kisti Belirtileri ve Tedavisi