Retraktil Testis Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Retraktil Testis Belirtileri ve Tedavisi

Retraktil Testis

Retraktil testis, halk arasında inip çıkabilen testisler olarak bilinir. Genellikle "utangaç" veya "kaçan testis" olarak da adlandırılır. İnmemiş testisten oldukça farklıdır ve cerrahi müdahale gerektirmez. Retraktil testis bir hastalık değildir. Utangaç testislerin normal yapıya sahip testislerden farkı yoktur, bu nedenle kısırlığa neden olması söz konusu değildir. Testisler, skrotum yani testis torbası ile kasık arasında bir yerde kalabilir veya iki yer arasında hareket ederek inip çıkabilir. El ile muayene ile kolaylıkla anlaşılır. İnmemiş testisten farklı olarak el ile kolaylıkla ve ağrısız bir şekilde yerine indirilebilir. Birçok erkekte görülür ancak ergenlikle birlikte düzelme olabilir.

Testisler, anne karnındaki gelişim sırasında oluşmaya başlar ve bu oluşumun son evrelerinde testisler testis torbası içine inerler. Retraktil testisin oluşmasının nedeni, anne karnındaki gelişim sırasında testislerin tam olarak yerini almaması veya testis torbasına indikten sonra tekrar yukarıya çıkmasıdır.

Testislerin yukarıya inip çıkması sırasında herhangi bir ağrı ortaya çıkmaz ve bu iniş çıkışlar kendiliğinden gerçekleşir. Testislerin konumu birbirinden bağımsızdır; yani testislerden biri retraktil testis iken diğeri testis torbası içinde sabit olabilir ya da her ikisi de retraktil olabilir.

Temel amacı testislerin ısısını kontrol altında tutmak olan kremaster adlı kasın aşırı hareketli olması veya çok kasılması sırasında testisler yukarıya çıkar. Testisler, normal vücut ısısından iki derece daha düşük bir ısıda yaşarlar. Kremaster kası aktif olduğu sırada sıcak ortamlarda gevşer ve soğuk ortamlarda kasılır; bu durumda mevcut ısısını kaybeden testisler ısınmak için yukarıya çekilir. Ergenlik döneminde kendiliğinden geçebilen bir durum olan retraktil testis için ameliyat gerekmez ve ciddi bir risk oluşturmaz.

Retraktil Testis Belirtileri Nelerdir?

  • Testis torbasından yukarıya çıkmış olan testisler el ile yerine indirilebilir ancak hemen geriye çekilmez.
  • Bir süre testis torbası içinde duran testisler bir zaman sonra yukarıya çekilebilir.

Retraktil Testis Teşhisi

Retraktil testisin teşhisi genellikle fiziksel muayene ile yapılır. Doktor, testislerin konumunu ve hareketliliğini değerlendirerek teşhis koyar. Ayrıca, testislerin sıcaklık değişikliklerine nasıl tepki verdiği de gözlemlenebilir. Bazı durumlarda, ultrason gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Retraktil Testis Tedavisi

Retraktil testis genellikle tedavi gerektirmez. Ergenlik dönemi boyunca bu durum kendiliğinden düzelebilir. Ancak, eğer testisler sürekli yukarıda kalıyorsa ve skrotuma geri dönmüyorsa, bu durum "ascensus testis" olarak adlandırılır ve cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalede, testisler skrotuma yerleştirilir ve sabitlenir.

Sonuç

Retraktil testis, genellikle zararsız bir durumdur ve birçok erkek çocukta görülür. Ergenlik dönemiyle birlikte genellikle kendiliğinden düzelir. Ancak, uzun süreli bir sorun haline gelirse doktor kontrolü ve gerekirse cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda, ailelerin çocuklarını düzenli olarak doktora götürmeleri ve gerekli kontrolleri yaptırmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni